HABER/Gizem SARIKAYA- 48 olayın büyük bir bölümünün trafik kazaları ve arama kurtarma çalışmalarından oluştuğunu kaydeden Müdür Öztürk, 11 ayda Isparta AFAD’ın yaptığı çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.
Müdür Öztürk, açıklamasında; “Öncelikle Şehitlerimizin ruhları şad olsun. Aziz milletimize de başsağlığı dilemek istiyorum. Aile yakınları ve hepimizin başı sağ olsun. Helikopter kazası oldu, AFAD olarak ona gittik. Bu vakayla birlikte toplamda il genelinde 48 göreve müdahale ettik. Bunlar, farklı farklı görevlerdir. Arkadaşlarımız; trafik kazaları, kayıp vakaları, boğulma gibi farklı farklı görevlerde bulundu. 2024 yılı 11. Ayın 5’i itibariyle Isparta AFAD İl Müdürlüğü’nde görevime başladım. Bu süre içerisinde de ilimizle alakalı İl Risk Azaltma Planları, Türkiye Afet Müdahale Planı hem ulusalda hem yerelde ve Isparta ilimiz için yapılabilecek 2025 yılı ve sonraki yıllar içerisinde yapılabilecek eğitim projelerimiz, arama kurtarma ekiplerimizin tatbikatları, il risk azaltma planlarımız içerisinde bulunan eylemlerimiz, bunların önlem projeleri ve Türkiye Afet Müdahale Planı içerisinde çalışma gruplarımızla birlikte yapabileceğimiz 2025 yılı içerisinde toplantılarımız daha iyi neler yapabiliriz? İle ilgili çalışmalarımızı başlatmış olduk. Öncelikle 1 ay içerisinde yapmış olduğumuz çalışmalar bunlardır” diye konuştu.
ISPARTA AFAD TÜRKİYE BİRİNCİSİ
Isparta AFAD’ın verdiği eğitimlerde, nüfusa oranla Türkiye birincisi olduğunu ifade eden Müdür Öztürk, 15 Bin 636 vatandaşa farkındalık eğitimi verildiğini söyledi.
Müdür Öztürk, farkındalık eğitimlerinin yanı sıra saha eğitimlerinden de bahsederek, açıklamasında; “Farkındalık eğitim konusunda diğer iller içerisinde nüfusa oranda 1. sıradayız. Burada il genelinde 94 farklı farkındalık eğitimleri verildi. Burada da yaklaşık 154 Bin 636 vatandaşımıza farkındalık eğitimi noktasında ulaşıldı. Bir de bizim saha eğitimlerimiz var. Saha eğitimleri içerisinde arama kurtarma, olay yeri yönetimi, ilk yardım gibi farklı saha eğitimlerimiz var. Bu eğitimlerle birlikte de yine yıl içerisinde özellikle 2025 yılı içerisinde hafif, orta ağır planlamalarını yapıyoruz. Ağır ekipler için tabi ki kapasite biraz farklı çünkü AFAD’ın akreditasyon süreci var. Bu süreç içerisinde ağır ekiplerden köpek de istiyoruz. Bunlar tabi ki sertifikalı köpekler olması lazım. Enkazda canlı arama köpekler olması lazım. Görev ve eğitim yeterliliğine sahip köpekler olması gerekiyor. Bu tarz köpekleri olan ekiplerimiz olursa, bu ekiplerimizin eğitimlerini 2025 yılı içerisinde yeni eğitim sahamızda eğitimlerini vermeyi planlıyoruz. Eğitimlerin içerisinde farklı saha operasyonları da olacak. Enkaz alanı tamamlandı. Alan şu an hafif ekipleri için uygun ve yeterli ama orada istediğimiz farklı şeyler var. Örnek olarak yüksekten kurtarmayla alakalı konteyner üstü bir kule yapacağız. Bunun yerini belirledik ve çalışmalarını yaptık. Kısa zamanda o alanı tamamen tamamlayıp, sahanın etrafını tamamen kapatıp, sadece arama kurtarma eğitimlerinin verilebileceği alana çevireceğiz. Eksikleriyle beraber, enkaz modülleri tamamlandı ama ‘Yüz de yüz şu an ağır ekip eğitim verebilir misiniz?’ Derseniz orada veremeyiz bu eğitimi. Bunun için dediğimiz projenin tamamlanması lazım, en kısa sürede tamamlanacak” diye konuştu.
Isparta AFAD 11 ayda 48 olaya müdahale etti

Isparta İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Bilal Öztürk, yılın ilk 11 ayında 48 olaya müdahale ettiklerini söyledi.
15 Aralık 2024 Pazar 10:50
Isparta